Yükleniyor...

Yükleniyor...

Can Gürzap Vefat Etti

Can Gürzap Vefat Etti

Tiyatro ve sinema sanatçısı Can Gürzap, 79 yaşında yaşamını yitirdi. Gürzap, sanat kariyeri boyunca birçok tiyatro oyununa imza atmıştı.

Can Gürzap, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Sanatçı, ilk tiyatro eğitimini babası Reşit Gürzap'tan aldı, kendisi gibi bir sanatçı olan babasıyla aynı yolda ilerledi. Kadıköy Maarif Koleji'ni tamamladıktan sonra, 1963'te Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Londra'da Central School of Speech and Drama'da oyunculuk, ses nefesi, konuşma eğitimi ve reji alanlarında eğitim aldı. Türkiye'ye döndükten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nda öğretmenlik, Devlet Tiyatrosu'nda ise oyunculuk ve yönetmenlik yaptı.

1978'de İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun kurucu müdürlüğüne atan Can Gürzap, aynı zamanda İstanbul Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nün kuruluşuna katkıda bulundu ve öğretmenlik yaptı. 1980'e kadar tiyatro müdürlüğü görevini sürdüren Gürzap, 1983'te Turgut Özakman döneminde tekrar bu göreve getirildi ve 1986'da ayrıldı.

TRT'de radyo tiyatroları hazırlayan Can Gürzap, aynı zamanda çevirmenlik ve senaryo yazarlığı da yaptı. Kurucusu olduğu Dialog adlı okulda doğru, etkileyici konuşma eğitimi verdi. Gürzap, Devlet Tiyatroları'nda 40'a yakın oyunda yönetmen ve oyuncu olarak görev aldı. Ayrıca, Kurtlar Vadisi, Kartallar Yüksek Uçar, Ateşten Günler, Yorgun Savaşçı, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz ve Medcezir gibi birçok film ve dizi projelerinde de yer aldı. Sanatçı, ayrıca kendi tiyatro topluluğunu da kurarak Tiyatro Dialog adıyla sahnelediği oyunlarla tanındı.



Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz